Vir Rafting

Adresa: Na Cetini...

Info/Tel:

00 385 91 555 85 59

Cro Eng Ita Fra Ger Cz Ma Slo
Knjiga gostiju
Photo/Video
Mapa - Karta
Rafting
Skiperi
Vir Rafting
Korisno
Rijeka Cetina

Rafting

VIR rafting vam pruža mogućnost dolaska po vas u mjesto vašeg boravišta. Vožnja od Omiša do starta na Slimenu traje cca 25 minuta i za to vrijeme oduševit će vas prekrasan kanjon rijeke Cetine i zelenilo tog kraja. Nakon 5-6 minuta vožnje stižemo na izletište "Radmanove mlinice" foto 1 koje će biti za nekoliko sati mjesto kraja naše avanture. Put dalje nastavljamo vožnjom krivudavim serpentinama kroz prekrasnu zelenu šumu kroz koju se nazire kanjon rijeke Cetine. Laganom vožnjom kroz sela omiškog zaleđa dolazimo na startno mjesto foto 2 odakle počinje riječni dio rafting avanture.

Na samom startu goste dočekuju ljubazni domaćini te im prije polaska nudimo aperitiv, kolače, voće, kavu… foto 3 Nakon toga gosti se upoznaju sa skiperom i fotografom, te se raspoređuju u raftove uz kratke upute (osnovni pokreti veslom, ponašanje na rijeci…) foto 4

Prvi dio, nije toliko brz, ali je priroda prekrasna, rijeka je biserno čista i obiluje florom i faunom. Foto 5 Na tom djelu posada se uvježbava pravilno veslanje. Ubrzo prolazimo kroz dva tunela od granja gdje do izražaja dolazi uigranost posade. Foto 6 Nakon toga dolazimo u dio rijeke koji je tehnički dosta zahtjevan, pa se moraju slušati komande skipera. Skiperi taj dio zovu "labirint" Foto 7. Dolaskom na malo jezero zastajemo 5-10 minuta da bi se turisti mogli okupati i rashladiti u modro-zelenoj rijeci. Foto 8 Sljedeće mjesto gdje zastajemo je mala brana gdje turisti mogu okusiti pravu čistu izvorsku vodu. Odatle, pa sljedećih nekoliko kilometara počinje najbolji dio rafting avanture. Dolazimo podno slapa "Studenci", jednog od najljepših slapova na rijeci Cetini. Tu kao i na tijekom cijele avanture bit će te slikani od profesionalnog fotografa, foto 9b, koji će vam te slike ponuditi na CD-u po završetku raftinga. Slap "Studenci" je nešto što treba vidjeti. foto 10 Nakon "Studenaca" slijedi prekrasni, ali opasan brzac "Oblačnik" foto 9. Na početku brzaca svi turisti moraju izaći iz raftova i slijedećih 50 metara propješačiti obalom, te sa stijena imaju priliku gledati kako skiper sam prolazi kroz brzac.

Po izlasku iz brzaca "Oblačnik" skiper veže raft uz obalu tako da bi turisti ponovo mogli ući i nastaviti avanturu. Nakon 2-3 minute dolazimo do dva mala slapa, a ispod jednog od njih ulazimo s raftom da bi uživali u prekrasnoj igri sunca i sjene na lišajevima ispod vodopada foto 11. Slijede veoma zanimljivi brzaci te se dolazi na mjesto skiperima poznato kao "Z". Na tom mjestu jako je važno pomno slušati skipera. "Z" je mjesto gdje adrenalin maksimalno skače foto 12. Dolaskom na predio zvan "Tisne stine"foto 15 turistima se omogućuje da isprobaju svoju vještinu skakanja u rijeku s kamena visokog 2- 5 metara foto 14. Nedaleko od tog mjesta, a nakon što prođemo još 5-6 brzaca dolazimo na mjesto na kojem je snimljen završni prizor za poznati američki vestern "Winetou". Još 25 minuta i nekoliko brzaca i eto nas na kraju naše rafting avanture u izletištu Radmanove mlinice. Svu opremu (kacige, vesla, pojaseve) ostavljamo u raftu kojeg iznose svi turisti zajedno na obalu. VIR rafting vratiti će vas na mjesto polaska. Rafting je avantura koja traje 3-4 sata, ali o njoj se priča godinama (a kad doživljaj potvrdite sa slikama svi će vam zavidjeti što ste proživjeli). Mnogi se zadivljeni ljepotama rijeke Cetine i adrenalinom koji izaziva rafting avantura vraćaju njoj čim ponovno nađu slobodnog vremena.

Rafting

Production: Luka Horvatić